Info Fotokurs/Workshop 2017

Hej på Er alla fotovänner, nya som gamla och varmt välkomna till fotokursen/workshopen på Mattlaberg 2017

Det är med iver och stor entusiasm som jag nu börjar själva finliret inför sommarens workshops på Mattlaberg. Bara det arbetet utlöser en explosion av tankar, bildidéer och en halvstollig känsla.

Och gränslöst roligt!

Har pratat med många olika modeller/statister, trampat gammal och ny mark i Tiomilaskogen. Sjöar och berg, täppor och gamla ödehus, gammelskogar och våtmarker, slingrande grusvägar och milsvid utsikt.

Och annat…

Jag har ibland också försökt mig på att känna av någon slags stämning i skogen, försökt förstå hur man kan fånga den på bild…? Lyssnat och skärmat ögonen mot morgonljuset, stått i dagens sista timmar, klurat och funderat…

Funderat på något eller några teman som skulle vara passande i skogen. Och se! Ibland kommer svaren fortare än man anar. Simon & Garfunkel spelade en gammal låt på radion direkt efter kvällspromenaden; Sounds of silence., Och direkt efter den så spelade Starship ”Crazy on you!

Och därmed var sommarens två teman klara:

”När skogen tystnat” och ”Skogstokig

För övrigt är det samma princip med bilder som de föregående åren. Sex stycken bilder är det som gäller! Plus de två temabilderna!

Som vanligt blir det bildvisning på logen på söndag eftermiddag kl. 15.00. Då är det alltså åtta (8) bilder som var och en visar upp!  Det brukar vara höjdpunkten på hela kursen att se alla dessa fantastiska bilder.

Vi försöker också skapa fotografiska sagor i den mytomspunna skogen. Det är en del av själva grundstommen i kursen, och vansinnigt kul att se hur var och ens bilder/fantasi sträcker sig i de mest oväntade riktningar. Sådant vet vi först på söndagseftermiddag och det är alltid en höjdpunkt!

 

   I år ska vi sitta i Alfred Bölja loge med våra datorer, vi ska göra utflykter på både kända och okända marker i skogen, använda ljuset maximalt oavsett tid på dygnet. Vi ska prata foto och viktiga beståndsdelar som inte enbart består av teknik och rationella metoder, vi ska sätta på oss andra ögon och fånga något som man vanligtvis inte gör. Sträva efter att skärpa våra sinnen en smula. Vi ska lägga krut på att skapa bra förutsättningar. Ett av de stora målen är att vi ska förbättra vår fotografiska fantasi. Desto fantasifullare, desto bättre bilder. Ju mer strapats, ju bättre belöning.

 

Hans Olander är teknisk expert under kursen. Han sköter med bravur både Lightroom, datorer och kameror, så alla tekniska frågor… Hans is the man!

 

Anders Ekmark från Örebro, kommer på sista kursen att visa lite av sina montagetrick och några intressanta knep på Photoshop. Så här skriver han:

   ”Minikursen i Photoshop tänkte jag lägga på en nybörjarnivå från RAW-bild i kameran, in i Adobe Camera Raw och sen i Photoshop. Mot slutet av kursen kan det säkert bli lite mer matnyttigt för en mer erfaren Photoshoppare. Fokus kommer att ligga på att få en inblick i Photoshop, och om man vill gå vidare eller ej. Jag tänkte visa några enkla verktyg som kan förbättra dina bilder, göra retusch och visa hur ett montage går till från början till slut.”

Sista helgen alltså. (11-13 aug.) Lycka till Anders, det blir fantastiskt!

Här är två av Anders bilder:

 

Under bägge kurserna jobbar vi i bildbehandlingsprogrammen Photoshop och Lightroom, men det går förstås utmärkt att använda egna också. Systemkamera eller kompaktkamera är det som gäller under kursen. Enbart telefonen går tyvärr inte!

 

På andra kursen (4-6 aug.) kommer min kusin Lotta Olsén upp från Kinnekulle för att vara kocka under kursen. Det kommer att bli fantastiskt god mat kan jag utlova. Mycket ekologiskt också! Och en fröjd för ögat!

Kockansvarig på sista kursen är Gabriella Hjalmarsson från St. Skedvi (11-13 aug.) som med sin formidabla kokkonst och humor sätter sprätt på de flestas gomsegel. Här har också det ekologiska fått en nyckelroll, kryddat med ett antal nypor Skedviansk husmansgourmé.

Vem som blir överguckun i köket på den första kursen vet jag i dagsläget ingenting om, det får bli en sak som jag överlåter till försynen. En liten husmor från någonstans dyker säkert upp och tar hand om ruljangsen. Dottern Julia blir hur som helst assisterande husmor under de flesta kurserna. Till sist också ett Hurra för alla dessa duktiga matkreatöer som lagar en sådan underbar mat för alla kaloritörstande fotografer under dagarna tre! All heder till Er!

Vegetarianer och alla som är känsliga för vissa ingredienser! Hör gärna av er i god tid innan kursen med önskemål, så vet kockarna vad som gäller!

 

Boende, frukost, kaffe, godsaker och nyttiga frukter ingår i kursen.

Lunch 80: –

   Middag 100: – 1 glas vin/öl ingår.

Div. dryck finns också att köpa i baren.

Fritt att ta med både egen mat och dryck för den som önskar!

Boende ingår som sagt också i kursen och ni kommer att bli utplacerade på diverse ställen i Mattlaberg efter önskemål. Inget Hilton kanske men mysiga loft och lofthus, Boendet ordnar vi när ni kommer fram! Ta gärna med egna sängkläder/sovsäckar.

 

   Övrig utrustning att ta med; Oömma kläder för alla väder, stövlar eller kängor, eventuellt myggmedel. Stativ för kameran, regnskydd för kameran, en reflektor om ni har. Några slitna dunkuddar som inte längre används tar vi också tacksamt emot, de är tänkta att användas under en fotografering med kuddkrig och virvlande fjädrar. Hör gärna av er om ni har några, behövs cirka 5-6 stycken totalt. Gäller på samtliga kurser. Tack på förhand!

Som vanligt kommer det också ett antal modeller/statister till Mattlaberg. Tänk på att samla ihop de bästa bilderna ni tagit på respektive, så får de lite fina bilder med sig hem. Kom utvilade också, sena kvällar och tidiga morgnar kostar på.

Mina egna ambitioner på kursen är framförallt att inspirera. Har alltid haft den känslan att inspiration går i alla riktningar och att det är en grundförutsättning för bättre bilder. Gott om inspiration och kreativitet ska skapas under dessa dagar – det är målet!

Glöm heller inte att edra egna ambitioner, idéer och inriktningar också är jätteviktiga. Har ni egna (galna) förslag på något ni vill utveckla så framför gärna det. Tillsammans hjälps vi åt att skapa de bästa bilderna efter de förutsättningar vi har.

Hör gärna av er innan kurser om ni funderar över något speciellt!

Förmodligen finns det saker jag glömt, men då meddelar jag detta via facebook.

Det ska bli kul att se er alla!

Så känn er varmt välkomna till fotokursen/workshopen på Mattlaberg 2016!

Hälsningar Magistern