Schema för Fotokurs/Workshop Hånäset, Malung 27-29 juni 2014-05-13

Dag 1:
10.00 Samling och frukost i Hånäsets kolonistuga.
10.30 Introduktion och genomgång av dagarna som kommer. Lollo Bertilsson berättar om Hånäset; historien, platserna och möjligheterna.
11.45 Rekognosering och planering i området. Här är det viktigt att ni håller korpgluggarna öppna och memorerar för vi stannar inte speciellt länge på varje plats, däremot så återkommer vi/du under de närmsta dagarna.
13.00 Lunch.
14.00 De första modellerna/statisterna anländer. Nu ska vi använda oss av de ”fasader” som ligger inom gångavstånd. Porträtt i anslutning till vackra hus alltså och allt som hör till; grindar, stenmurar, bryggor och givetvis – vatten. OBS! Ni som vill ströva fritt med kameran utan modeller kan så klart göra det. 2,5 timmar håller vi på!
16.30 Eftermiddagsfika med matiga mackor
17.00 Överföring av bilder. Redigering. Analys av dagen.
18.00 Avslutning av dag 1.

Kvällsaktivitet fredag eller lördag!
RESERVATION! Kvällen kan ta den ena, än den andra vägen, pga. av vädrets makter. Är det soligt och varmt, vilket det alltid är i Hånäset så blir strandfesten med tillhörande fotografering redan på fredagskvällen. Då åker vi också gemensamt i båt till andra sidan sjön där det bjuds på mat och musik och lägereld. Modeller/statister finns också på plats. Båt tillbaka till kolonin kommer att avgå när var och en önskar. Observera att strandfesten också kan äga rum på lördag! Vi tillhandahåller ett antal flytvästar, men ni som har Er egen får gärna ta med den!

Dag 2:
Uppstigning 30 min före soluppgången (frivilligt)
10.00 Samling och frukost i kolonistugan.
10.30 Nu ägnar vi närmaste timmarna åt teori, redigering, egna idéer och tänk och ”fotografisk fantasi”. Det är nu det individanpassade arbetet börjar! Hur får man ut det bästa ur var och en? Hur tänker vi med ljuset? Här får vi möjlighet att testa dygnets alla olika ljussituationer! Vilken passar allra bäst? Osäkra på tekniken? Som vanligt har vi med den sympatiske teknikexperten Hans Olander från Falun som assisterar i allt som rör dina tekniska funderingar; kameran, redigeringsprogrammen och all övrig utrustning.
13.00 Lunch
14.00 Modeller/statister anländer. Nu är det vattentema som gäller! Porträtt vid, över och under vatten! Beroende hur solljuset beter sig så har vi ett antal platser att välja på. Vi har hela Öjesjön samt motorbåtar till förfogande, men även en liten tjärn med kristallklart vatten. I anslutning till tjärnen så finns också en fantastiskt ”stenformation” som inlandsisen tippat av i myren. Här kan fantasin skapa minst sagt annorlunda bilder. Vi blir (för de som vill) både över och under vattenytan.
Ett tips! Ta gärna med egen flytväst och snorkelutrustning om ni har. Vi har annars en del till utlåning.
16.30 Eftermiddagsfika med matiga mackor.
17.00 Överföring av bilder och redigering.
18.00 Dag 2 avslutas.
Kvällsaktivitet. Se reservation under dag 1!

Dag 3
Uppstigning 30 min före soluppgången. (frivilligt)
10.00 Samling och frukost i kolonistugan.
10.30 Genomgång, analys, teori, teknik. Nu finslipar vi det mesta inför bildvisningen kl. 15.00. Som sagt så är det sex (6) bilder som gäller. Det är också nu som de flesta (och de bästa) bilderna börjar skapas. Dvs. när vi lärt känna modellerna, omgivningen, förutsättningarna… Så därför ges här också extra tid för den som behöver fotografera ytterligare. Det finns gott om sköna platser kvar eller för den som bara behöver komplettera tidigare fotograferingar. Här finns också tillfälle för den som vill testa/lära kameran, bildredigering ytterligare.
13.00 Lunch.
14.00 Slutspurten innebär oftast bildredigering till sista minuten. Nu ska vi också prata om ev. utställningar av Era bilder.
15.00 Bildvisning och konstruktiv analys av helgens bilder.
16.00 Eftermiddagsfika.
Cirka 17.00 Kursen avslutas.