Fotokurs/Workshop Mattlaberg 2015

 

Innehåll:

 • Det spelar ingen roll om du är erfaren fotograf eller nybörjare.
 • Kravet är en digital systemkamera. Enbart mobiltelefon är tyvärr inte godkänt.
 • Kom rustad med bra på fötterna och varma vattentäta kläder. En stativ och reflexskärm kan också komma till användning, samt dator och någon form av bildbehandlingsprogram.
 • Kom utvilad! Det blir många sena (och tidiga) fotograferingar.
 • Vi bor alla i Mattlaberg, på loftet och nyrenoverade rum. Mat serveras i nya Alfred Bölja Bar.
  Ta med sovsäck eller sängkläder.

Mattlaberg ligger i den mytomspunna Tiomilaskogen (eller Malungs Finnmark om man vill). Här är det långt till det mesta vad gäller civilisation med affärer, bensinstationer etc. Det är slingrande grusvägar, gamla skogsbondebruk, cirka 15 olika småbyar utspridda på mellan 3-5 kilometers avstånd. Det finns berg och sjöar och myrar. Och alla de vilda djuren, ibland ända in på knuten.

Sedan finns det också något annat. Något inte lika uppenbart, inte lika synligt, och det går heller inte att förnimma på dagtid eller när solen är uppe. Detta ”någonting” har heller inte något namn men det har funnits där i alla tider. Åtminstone de senaste 300-400 åren. Kanske är det bara ett mytomspunnet påhitt, en sägen eller saga. Men det är i allra högsta grad en känsla, inte farlig eller skrämmande på något vis utan snarare dess motsats. Min mor kallade den ”skrömt” eller ”tröllen”, men namnen var många genom byarna och mycket grundar sig naturligtvis, eller härstammar från den gamla fornnordiska mytologin, om än i en liten annorlunda form, en annan känsla.

Det är den känslan vi ska hitta med våra kameror!

Tänk på att kursen är individanpassad och att vi gemensamt försöker hitta just de verktygen som passar dig! Ibland jobbar vi i hela gruppen, ibland i mindre, ibland ensam. Tillsammans skapar vi de bästa möjliga förutsättningarna.

Känns det som om tekniken inte är den bästa? Lugn. Teknik och kamera/dator experten Hans Olander finns aldrig mer än några fotsteg bort. Hans ansvarar för det tekniska och Håkan för det artistiska.

 • Vi ska använda oss av gamla bosättningar där granskogen tagit över. Stenpartier och myrar och milsvid utsikt. Blåklädda senkvällar, vargtimmar och gryningar.
 • Vi ska använda oss av vildmarken som kuliss i alla dess former. Med och utan modeller/statister.
 • Vi ska skönja, beröra och röra oss i ett register som inte är det förväntade, inte det uppenbara.
 •  Vi ska använda oss av den fotografiska fantasin och skapa/fånga den känsla i skogen som gjort Tiomilaskogen så mytomspunnen i folkmun.

Det blir inte enkelt, men å andra sidan…
Det blir en stor inspirerande och kreativ utmaning i tre dagar.
Och mycket kul under tiden.

Hoppas ni står redo för att skapa många vackra bilder i Mattlaberg.

 

 

Varmt välkomna!

Håkan Olsén