Fotokurs/workshop i Hånäset, Malung 27-29 juni 2014

Under tidigare år och kurser så har det grundläggande temat varit ”fotografisk fantasi”, dvs. att utveckla, lära sig att tänka i annorlunda banor, vända på de redan fastslagna begreppen eller konstruera bilder i hjärnan långt innan de tas. Jag är fäst vid den teorin om att den fotografiska fantasin är nyckeln till hur bra fotograf man blir, så detta blir även det grundläggande under sommarens kurser. Och självklar ingår också ett antal andra ingredienser i detta. Använda det naturliga ljuset är en, att skapa bra förutsättningar för intressanta bilder en annan.

Vad menas då med att skapa bra förutsättningar?
En sak kan vara att känna sin utrustning, sitt bildbearbetningsprogram i datorn, kort sagt de tekniska bitarna. Men också att träna med kameran, att upptäcka sitt eget formspråk och att inget är på blodigt allvar utan en lång och lustsam lek där vi alla under kursen håller en tät kommunikation och gemensamt ser hur bilderna formas.

På fotokursen/workshopen 2014 får ni alla tillgång till ett antal olika ”statister eller modeller” på ett antal olika platser och olika tider på dygnet. Och oavsett om man är fotograf eller inte så kan vi utlova en spännande och oförglömlig resa.

Målet är att under tre dagar ta sex bilder till vår gemensamma presentation på söndag eftermiddag. Det låter inte så märkvärdigt, sex bilder, men sex riktigt bra bilder kan vara nog så svårt. Oftast blir det fler än så från varje deltagare.

Nybörjare eller proffs spelar ingen som helst roll. Det är nya spelplaner och nya marker oavsett var man står i sin kunskap om fotografering. Det huvudsakliga är att varje deltagare utvecklas i en positiv riktning. Därför lägger vi också stora resurser på individen. Behöver du teknisk assistans med kameran eller datorn så finns alltid tekniknörden Hans Olander några fotsteg bort!

Detta behöver du för att medverka: Systemkamera(endast mobiltelefon är inte tillåtet), laptop med bildredigeringsprogram. Bra att ha är ett stativ och en reflexskärm. Oömma kläder och skor för utomhusbruk.

Här håller vi till under fotokursen/workshopen i Malung (Hånäset) 2014:
Hånäsets koloni (se karta) Boende blir också här!

Beskrivning av Hånäset:
Sjösystemet runt Hånäset och Öje äger en miljö som enligt många ”är av ett sällan skådat slag”, med 52 stycken öar påminner det mer om skärgården än om en inlandssjö i Dalarna. För den som gillar att betrakta och fotografera speciella hus och arkitektur är detta ett ypperligt tillfälle. De allra finaste husen ligger nämligen på promenadavstånd till kolonin.
Hånäset omges också av mer än vatten och vackra hus: Den gamla järnvägsepoken, sten och dödskallegrottor, kolarkojor, björniden, rullstensåsar, kristallklara tjärnar och stenpartier i läckra formationer som inlandsisen skapat. För den fotointresserade finns det inga gränser!

Detta kommer vi att syssla med under fotokursen/workshopen i Malung (Hånäset) 2014:
Vattentema i alla dess former, både över och under ytan. Det blir många turer med båt till de olika fotograferingsplatserna. Vi kommer att tillhandahålla olika statister/modeller för de som önskar att göra porträtt med vattnet som huvudingrediens. För de som vill testa undervattensfotografering så finns också en sådan kamera att tillgå. En kväll arrangeras också ett strandparty med mat och musik och många människor. Självklart ingår också fotografering!
Vi kommer också att ta del av alla fantastiska platser på landbacken där vi gemensamt, och efter rekognosering och guidning av Hånässonen Lollo Bertilsson, lägger upp planer och strategier som är individanpassade.
Totalt ska varje kursdeltagare få fram sex bilder till bildvisningen på avslutningsdagen!

Utställning av bilderna. Förra årets fotokurs innebar också en fotoutställning på Gruvstugan där uppskattningsvis tiotusentals såg de bilder som deltagarna på kursen visade. Ni som går fotokursen/workshopen har möjlighet att visa upp Era bilder som tagits specifikt under kursdagarna, men också under Kultur i Tiomilaskogen på Malungs finnmark (se www.kulturitiomilaskogen.se) som äger rum under tre dagar i juli månad varje sommar. 7-8 stycken från tidigare kurser ställer ut redan i sommar med eget tema, så kom gärna och titta!

Det är begränsat med platser så det är först-till-kvarn-principen som gäller.
Välkomna till en kreativ och utvecklande fotokurs/workshop!
Och ett oförglömligt äventyr!

Med bästa hälsningar!
Håkan Olsén

Anmäler dig gör du här ===>