Fotokurs/workshop i Falun 23-25 maj 2014

Under tidigare år och kurser så har det grundläggande temat varit ”fotografisk fantasi”, dvs. att utveckla, lära sig att tänka i annorlunda banor, vända på de redan fastslagna begreppen eller konstruera bilder i hjärnan långt innan de tas. Jag är fäst vid den teorin om att den fotografiska fantasin är nyckeln till hur bra fotograf man blir, så detta blir även det grundläggande under sommarens kurser. Och självklar ingår också ett antal andra ingredienser i detta. Använda det naturliga ljuset är en, att skapa bra förutsättningar för intressanta bilder en annan.

Vad menas då med att skapa bra förutsättningar?
En sak kan vara att känna sin utrustning, sitt bildbearbetningsprogram i datorn, kort sagt de tekniska bitarna. Men också att träna med kameran, att upptäcka sitt eget formspråk och att inget är på blodigt allvar utan en lång och lustsam lek där vi alla under kursen håller en tät kommunikation och gemensamt ser hur bilderna formas.

På fotokursen/workshopen 2014 får ni alla tillgång till ett antal olika ”statister eller modeller” på ett antal olika platser och olika tider på dygnet. Och oavsett om man är fotograf eller inte så kan vi utlova en spännande och oförglömlig resa.

Målet är att under tre dagar ta sex bilder till vår gemensamma presentation på söndag eftermiddag. Det låter inte så märkvärdigt, sex bilder, men sex riktigt bra bilder kan vara nog så svårt. Oftast blir det fler än så från varje deltagare.

Nybörjare eller proffs spelar ingen som helst roll. Det är nya spelplaner och nya marker oavsett var man står i sin kunskap om fotografering. Det huvudsakliga är att varje deltagare utvecklas i en positiv riktning. Därför lägger vi också stora resurser på individen. Behöver du teknisk assistans med kameran eller datorn så finns alltid tekniknörden Hans Olander några fotsteg bort!

Detta behöver du för att medverka: Systemkamera(endast mobiltelefon är inte tillåtet), laptop med bildredigeringsprogram.
Bra att ha är ett stativ och en reflexskärm. Oömma kläder och skor för utomhusbruk.

Här håller vi till under fotokursen/workshopen i Falun 2014:
Nedre kvartersgården, Slätta 5, Herrhagsvägen 115  ===> Länk till Karta

 

Detta kommer vi att syssla med under fotokursen/workshopen i Falun 2014:

Porträtt i en kyrka. Kanske inte så många har tänkt på det, men i vissa kyrkor är ljuset fantastiskt. Ljuset softas oftast på ett speciellt sätt av de höga ornamenterade fönstren som gör att det är lätt att studera människors ansikten och den karaktär som ”det höga ljuset” innebär. Kopparbergs kyrka har det ljuset! Här experimenterar vi under några timmar.

Raggare och deras bilar. Raggare är väl kanske att ta i, men de bilburna med förkärlek till stora amerikanska bilar blir lördagseftermiddags tema. Här gäller det att göra sig hemmastadd och med dokumentär fingertoppskänsla försöka skildra den känsla som råder. Svårt men mycket intressant.

Ekarna runt Falun. Efter fotokursen i Skåne förra året och de gigantiska ekarna runt Knutstorp var det många, inte minst jag, som blev otroligt imponerad av vilka porträtt man kan göra runt och i dessa kolosser. Falun och dess omgivning har fler gamla ekar än vi kan ana.

Utställning av bilderna. Förra årets fotokurs innebar också en fotoutställning på Gruvstugan där uppskattningsvis tiotusentals såg de bilder som deltagarna på kursen visade. Ni som går fotokursen/workshopen har möjlighet att visa upp Era bilder som tagits specifikt under kursdagarna, men också under Kultur i Tiomilaskogen på Malungs finnmark (se www.kulturitiomilaskogen.se) som äger rum under tre dagar i juli månad varje sommar. 7-8 stycken från tidigare kurser ställer ut redan i sommar med eget tema, så kom gärna och titta!

Det är begränsat med platser så det är först-till-kvarn-principen som gäller.
Välkomna till en kreativ och utvecklande fotokurs/workshop!
Med bästa hälsningar!
Håkan Olsén

 

Anmäler dig gör du här ===>